Loading the content...
Navigation
Account

Joubert Tradauw – Barrel Fermented Chardonnay – 2022

‹Terug naar de vorige pagina
Beschrijving

Beschrijving

Wijnbereiding: Deze wijn wordt gemaakt van 15 jarige stokken chardonnay uit de Tradauw-Valley in de Klein Karoo. Na de oogst worden de druiven geperst en wordt het sap overgebracht naar houten vaten van 300L van Frans eikenhout. Van deze vaten is 30% nieuw, 35% tweedejaars en 35% derdejaars eiken. Na de vergisting op vat rijpt de wijn nog minimaal 12 maanden op deze vaten.

Producent & gebied: Net buiten het pittoreske dorpje Barrydale ligt de Joubert-Tradauw Private Cellar, een van de bekenste wijnhuizen in de regio gelegen aan de R62 wijnroute in de Kleine Karoo. De Kleine Karoo is een bekend wijngebied in Zuid-Afrika, gelegen in de provincie West-Kaap tussen de Swartberg- en Outeniqua-bergen. Het heeft droog klimaat met hete zomers en koude winters, weinig regen, en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat complexe druivenaroma’s bevordert. De wijngaarden liggen in beschermde valleien met variërende bodems van zanderig tot kleiachtig en goed doorlatend.

Eenenzestig jaar geleden vertrekt Schalk-Willem Joubert uit Wellington naar de vruchtbare Tradouw Vallei om voornamelijk met fruit en wijndruiven te boeren. Zijn zoon, Jacobus Joubert, ziet het potentieel in het verbouwen van premium druivensoorten voor wijnproductie. Ze leveren Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon aan de Coöperatieve Kelder in Barrydale. In 1982 planten ze Cabernet Franc op de boerderij.

In de late jaren ’90 ontstaat er een droom bij Meyer (de zoon van Jacobus) die begint als hij als kind op de boerderij werkt, wijn maakt en ervaring opdoet in de Napa Valley. Deze droom wordt werkelijkheid wanneer een oud gebouw op de boerderij wordt gerestaureerd en omgebouwd tot een kelder voor rijping en veroudering. In 1998 bouwen ze een gistingskelder uit stenen van de rotsachtige bodem. In 1999 oogsten en persen ze de eerste druiven voor wijnproductie. De R62 Merlot/Cabernet Blend (60:40) komt na 14 maanden rijping in Bourgondische eikenhouten vaten op de markt. De jaarlijkse productie ligt nu net onder de 3000 kisten.

Meyer Joubert, een bekroonde wijnmaker, studeert wijnbouw aan Elsenburg nabij Stellenbosch en daarna in de Napa Valley, voordat hij terugkeert naar Zuid-Afrika om zijn eigen wijn te maken. Guido Franque beschrijft Meyer als iemand met groot respect voor de natuur en een diepgewortelde passie voor wijnbouw.

Wijn & Spijs: Bij rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte, risotto’s, pasta’s met romige sauzen,  groentegerechten en milde romige kazen.

Overige informatie: De R62 in Zuid-Afrika is een schilderachtige route van ongeveer 850 kilometer van Kaapstad tot Port Elizabeth. Het staat bekend om zijn prachtige wijngebieden, zoals Stellenbosch, Paarl en Wellington. De route loopt door de semi-aride Klein Karoo en dorpen als Barrydale en Calitzdorp, de port-hoofdstad van Zuid-Afrika. Bezoekers kunnen genieten van wijnproeverijen en tours bij vele wijngaarden langs de route.

Meyer Joubert was de eerste wijnmaker die de populariteit van de wereldberoemde R62 herkende en hield van het idee van Route 66 toen ze in de VS waren

PDF Wijnbeschrijving Joubert Tradauw Chardonnay

Terug naar boven