Loading the content...
Navigation
Account

Blank Bottle – Searching for L’Estrange – 2022

‹Terug naar de vorige pagina
Beschrijving

Beschrijving

Wijnbereiding: Deze wijn wordt gemaakt van bush-vines van ruim 55 jaar oud uit Piekenierskloof in Citrusdal Mountain. Deze wijngaarden liggen op hoogte wat zorgt voor mooie frisheid in het fruit. Na de handmatige oogt worden de gehele trossen overgebracht naar vaten gemaakt van Limpopo-     klei waarbij de binnenkant is ingesmeerd met bijenwas. Het sap vergist hier samen met de schillen wat zorgt voor veel extractie en structuur.
Producent & gebied: The Blank Bottle Winery van de iconische wijnmaker Pieter Walser kan worden beschreven als een wijnmakerij die de traditionele normen uitdaagt: “Kleren maken de man niet; beoordeel onze wijnen op wat er in de fles zit, niet op basis van vooraf bestaande ideeën. ” Het begon allemaal in 2004, toen een klant specifiek vroeg om alles behalve Shiraz. Een enkele slok van een pure Shiraz veranderde haar perceptie en leidde tot een aankoop van drie dozen. Deze ontmoeting inspireerde het concept van BlankBottle, waar elke fles vrij is van indicaties over druivensoorten maar vraagt om eerlijke beoordelingen gebaseerd op smaak alleen.

Ondanks dat Pieter geen eigen wijngaarden bezit, koopt hij druiven van meer dan 80 verschillende wijngaarden verspreid over de West-Kaap. Al deze verschillende druiven presenteren zich in de meer dan 40 verschillende wijnen die elk jaar worden gebotteld. Het beheer van zoveel wijngaarden vereist nauwkeurige planning en samenwerking met lokale boeren en deskundige wijnbouwers.

Voor Pieter draait het allemaal dus vooral om het vertellen van verhalen door middel zijn wijn, zelfs de etiketten worden zorgvuldig door hem zelf ontworpen om de unieke aard van elke fles te weerspiegelen.

Wijn & Spijs: Een bijzondere wijn om opzichzelf van te genieten. Daarnaast ook een mooie begeleider bij schaal en schelpdieren, salades, pittige gerechten, milde en harde kazen.
Overige informatie: The Story: ” De zoektocht naar L’Estrange begon toen Pieter Walser, een wijnmaker die altijd op zoek is naar manieren om zijn wijnen te verbeteren, op zoek was naar kleipotten om zijn wijnen een nieuwe dimensie te geven. Hij ontdekte een partij potten op een boerderij die net was verkocht. De eigenaar van de boerderij, een zakenman uit Johannesburg, was van plan de wijngaard niet voort te zetten, en Pieter zag zijn kans om de potten te verwerven. Het was een uitdaging om de potten te verkrijgen, maar uiteindelijk slaagde hij erin ze te bemachtigen.Terwijl hij de potten voorbereidde voor gebruik, ontdekte Pieter dat ze waren gemaakt door Andrew L’Estrange, een pottenbakker van wie hij nog nooit had gehoord. L’Estrange bleek een mysterieuze figuur te zijn die afstand hield van technologie en publiciteit. Het bleek een hele klus om informatie over hem te vinden, maar Pieter was vastbesloten om meer te weten te komen.Tijdens zijn zoektocht naar L’Estrange besloot Pieter de potten te behandelen met bijenwas voordat hij ze voor wijnbereiding zou gebruiken. Hij geloofde dat dit de poriën van het materiaal zou verzegelen en de beste omstandigheden zou creëren voor het fermentatieproces. De eerste uitdaging was om te leren hoe hij moest omgaan met de potten. Hij ontdekte dat de traditionele methode van wijnbereiding in grote kleipotten afkomstig was uit Georgië, waar de potten “qvevri” worden genoemd en in de grond worden begraven. Pieter was vastbesloten om deze traditionele techniek toe te passen op zijn Zuid-Afrikaanse wijnen. Ondertussen ontdekte Pieter dat L’Estrange in Zuid-Afrika woonde, maar dat zijn exacte locatie moeilijk te achterhalen was. Uiteindelijk vond hij de contactgegevens van L’Estrange en ontdekte hij dat de pottenbakker nog steeds in leven was, maar geen interesse had in het maken van meer potten. De zoektocht naar L’Estrange illustreerde de vastberadenheid van Pieter om unieke wijnen te maken en zijn bereidheid om traditionele methoden te omarmen. De uiteindelijke release van de Palomino-wijn, genaamd “(L’E) STRANGE”, symboliseerde het succes van deze zoektocht en de samenwerking tussen de traditionele methoden en moderne innovatie in de wijnbereiding.

PDF Wijnbeschrijving Blank Bottle Searching for L’Estrange

Terug naar boven