Loading the content...
Navigation
Account

Nitida – “The Tinkery” Gewurztraminer – 2023

‹Terug naar de vorige pagina
Beschrijving

Beschrijving

Wijnbereiding: Na de handmatige oogst werden de druiven gesorteerd, ontsteelt, gekneusd en geperst waarna het sap twee dagen lang op lage temperatuur kon bezinken. Vervolgens vond een langzame fermentatie plaats op lage temperatuur met geselecteerde gisten.
Producent & gebied: Durbanville Wine Valley is een wijngebied gelegen ten noorden van Kaapstad, in de West-Kaap provincie van Zuid-Afrika. Het gebied staat bekend om zijn prachtige landschappen, heuvels bedekt met wijngaarden en koele klimaat, wat gunstig is voor de wijnbouw.
De wijngaarden in Durbanville profiteren van verkoelende invloeden van de nabijgelegen Atlantische Oceaan en de zeebries die door de vallei waait, wat zorgt voor ideale omstandigheden voor het verbouwen van druiven. Dit resulteert in wijnen met levendige zuren, uitgesproken fruitigheid en een karakteristiek terroir.

In 1990 kocht de familie Veller de kleinste boerderij van Durbanville Wine Valley en nam de nieuwe eigenaar Bernhard twee weken vrij om wijngaarden te planten met het plan om slechts een paar vaten wijn te maken. Drie jaar later wordt de eerste gouden medaille gewonnen voor de Sauvignon Blanc en in 2001 wordt Nitida erkend als benchmarkproducent van Semillon. In 2023 komt Helgard van Schalkwyk bij het team als wijnmaker en zet de Nitida erfenis voort door prachtige, prijswinnende wijnen te creëren met een loyale aanhang. De aanpak is altijd een minimale interventie en het laten zien van het microklimaat.

Wijnmaker Helgard van Schalkwyk groeit op in Kuils River, dicht bij de wijnlanden van Kaapstad. Als kind gaat hij met zijn familie naar wijnboerderijen voor proeverijen en ontwikkelt hij zijn liefde voor wijn. Na zijn middelbare school begint hij met een opleiding in wijnmaken aan de Universiteit van Stellenbosch. Hij studeert af in 2008 en gaat naar Nieuw-Zeeland om internationale ervaring op te doen/ Na terugkeer in Zuid-Afrika werkt hij bij verschillende wijnhuizen en verfijnt hij zijn vaardigheden. In 2020, na het sluiten van Altydgedacht Wine Estate, hoort hij over een kans bij Nitida Wine Cellars en neemt hij contact op met de oprichter, Bernhard Veller. Hij krijgt de baan aangeboden en voelt dat zijn carrière hiernaartoe heeft geleid. Bij Nitida Wine Cellars, gelegen in de koelere Durbanville Wine Valley, geniet hij van een hands-on rol als wijnmaker en draagt hij bij aan het maken van hoogwaardige wijnen van onder andere sauvignon blanc, semillon, gewurtztraminer, riesling en pinot noir.

Wijn & Spijs: Een mooie begeleider bij lichte visgerechten, blank gevogelte, gerechten met Aziatische invloeden, pittige curry’s, kruidige sauzen, milde en harde kazen.

Overige informatie: Op de boerderij noemen ze de productiekelder “The Tinkery” omdat het de plek is waar de wijnmaker “knutselt” en waar alle magie plaatsvindt. Het beeld op het etiket van de Tinkery-fles is een handgetekende schets die is overgenomen van een tekening gemaakt door de overleden vrouw van de eigenaar, Peta. Het Tinkery-etiket is ook nooit gebonden geweest aan één enkele druivensoort. In het verleden hebben de volgende prachtige wijnen het Tinkery-etiket gedragen: Gewürztraminer (2023), Pinotage (2021), Nobel Late Harvest Riesling (2019), Viognier (2017), Riesling (2016), en Rode Blend (2012). De wijnmaker krijgt onder dit etiket de creatieve vrijheid om als het ware te “knutselen” en elk seizoen fenomenale wijnen te creëren.

PDF Wijnbeschrijving Nitida Gewurztraminer

Terug naar boven